Current Issue

Volume: 3 Issue: 4, 6/11/24

Year: 2024
Primary Education, Philosophy of Education, Social Studies Education
Migration Sociology, Educational Sociology, International Migration
History of Philosophy, Aesthetics, Metaphysics , 18th Century Philosophy, Modern Philosophy, 21st Century Philosophy , 20th Century Philosophy, Philosophy of Religion
Prof. Dr. Fethi DEMİR Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Modern Turkish Literature in Turkiye Field
Asst. Prof. Dr. Günal BİLEK İZMİR DEMOKRASİ ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-6417-7129
Statistics
Dr. Hatice ENGİN VAN YUZUNCU YIL UNIVERSITY
Art History
Asst. Prof. Dr. Mansur TEYFUR KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
Arabic Language and Rhetoric, Linguistics
Assoc. Prof. Mustafa AYLAR Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi 0000-0002-5536-283X
Medieval History, Medieval Cities
Habitat Archeology, Urban Archeology, Early Bronze Age Archeology, Ceramics in Archeology, Archaeology
Prof. Dr. Zeki TAŞTAN VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-9574-4878
Modern Turkish Literature in Turkiye Field
Statistical Data Science, Statistics, Biostatistics
Asst. Prof. Dr. İlyas ÖZDEMİR YYÜ Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü
Islamic Philosophy, Religion, Society and Culture Studies, Philosophy
Assoc. Prof. Dr. İsmail EKİNCİ Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belagati 0000-0003-2728-9097
Arabic Language and Rhetoric

Dergimiz, insanı merkeze alan bir anlayışla evrensel ilkeleri benimseyen, sosyal bilimlerin ilgi alanına giren hemen her konuda objektif, bilimsel ve akademik çalışmaları yayımlamayı amaç edinmektedir. Bu amaç doğrultusunda akıl ve bilim ekseninde verileri değerlendiren buna göre tezler geliştiren bir dergidir. 

Bitlis Eren Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi EREN  Dergisi   Türk Dili ve Edebiyatı, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Tarih, Sosyoloji, Psikoloji, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri, Dil Bilimleri ve Kültür Araştırmaları, Ekonometri, Felsefe, İktisat, İşletme, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Maliye, Sanat Tarihi, Spor ve Beden Eğitimi,  İlahiyat, Turizm İşletmeciliği,  Müzik Performansı alanları ile ilgili güncel konu ve sorunları üzerinde duran kuramsal ve uygulamalı akademik çalışmaları kabul etmektedir.

Font Tipi: Palatino Linetype

Ana başlık: 16 punto,

İngilizce başlık: 11 punto,

Alt başlıklar ve tüm metin: 10 punto tek satır aralığı, iki yana yaslı,

Paragraf ilk satır: 1 cm,

Abstract ve Özet: 8 punto tek satır aralığı, iki yana yaslı,

Dipnot: 8 punto tek satır aralığı, iki yana yaslı,

Paragraf araları: alt üst 6nk, tek satır aralığı Kaynakça: 10 punto ve asılı,

Alıntılar: tırnak içi 8 punto (40 kelimeden fazla alıntı varsa tırnak içi olmadan 8 punto, iç ve dış 1 cm)

Eren Dergisi'ne gönderilen makalelerin benzerlik tarama yazılımlarından (Turnitin,  IThenticate vb.) geçirilmesi, benzerlik oranının en fazla %20 olduğuna dair belgenin ve yazarlar tarafından imzalanmış Etik Sorumluluk Beyanı ve Telif Hakkı Formunun doldurulup sisteme yüklenmesi zorunludur. 

Yazıların hangi akademisyen tarafından sisteme eklendiği ya da dergiye gönderildiği, sistem yöneticisi tarafından görülebildiğinden bu bilgiler ve yazılar hakem sürecinden geçtikten sonra, yazıya editör tarafından eklenecektir. Dolayısıyla yazılar sisteme girilirken gözden geçirilip yazara ait herhangi bir bilginin yazıda yer almadığından emin olunmalıdır. Bu husus, makaleyi inceleyecek hakemlere daha rahat hareket imkânı tanınması açısından önemlidir.
Dergiye Türkçe, Arapça, Farsça, Fransızca, İngilizce dilleriyle yazılmış yazılar kabul edilmektedir.
Yazılar, mutlaka aşağıda belirtilen formatta gönderilmelidir. Sisteme bu formatta girilmeyen yazılar değerlendirmeye alınmayacaktır.








Bitlis Eren Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi EREN Dergisi’nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar, bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Bitlis Eren Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi EREN Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklenmektedir.
Hakemli dergide bir makalenin yayımlanması, uyumlu ve saygı duyulan bilgi ağının gelişmesinde gerekli bir temel yapı taşıdır. Bu, yazarların ve onları destekleyen kurumlarının çalışmalarının kalitesinin doğrudan yansımasıdır. Hakemli makaleler, bilimsel metotları destekler ve şekillendirir. Bu yüzden beklenen etik davranışların standartlarında anlaşmaya varmak yayımlama ile ilgili tüm taraflar, yazar, dergi editörü, hakem ve yayımcı kuruluşlar için önemlidir:
1. Yazarlık
- Kaynakça listesi eksiksiz olmalıdır.
- İntihal ve sahte veriye yer verilmemelidir.
- Aynı araştırmanın birden fazla dergide yayımlanmasına teşebbüs edilmemeli, bilim araştırma ve yayın etiğine uymalıdır.
- Bilim araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:
a) İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmak,
b) Sahtecilik: Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek,
c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,
ç) Tekrar yayım: Bir araştırmanın aynı sonuçlarını içeren birden fazla eseri akademik yükselmelerde ayrı eserler olarak sunmak,
d) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde, uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak akademik yükselmelerde ayrı eserler olarak sunmak,
e) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek, aktif katkısı olan kişileri yazarlar arasına dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini yayım sırasında veya sonraki baskılarda eserden çıkarmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,
Diğer etik ihlali türleri:
Destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek, hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak, bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak, tamamen dayanaksız, yersiz ve kasıtlı etik ihlali suçlamasında bulunmak (YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi, Madde 8).
1. Yazarın Sorumlulukları
- Tüm yazarlar önemli oranda araştırmaya katkıda bulunmalıdır.
- Makaledeki tüm verilerin gerçek ve özgün olduğu beyanı gerekir.
- Tüm yazarlar geri çekmeyi ve hataların düzeltilmesini sağlamak zorundadır.
2. Hakemlerin Sorumlulukları
- Değerlendirmeler tarafsız olmalıdır.
- Hakemler araştırmayla yazarlarla ve/veya araştırma fon sağlayıcılar ile çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
- Hakemler, ilgili yayımlanmış ancak atıfta bulunulmamış eserleri belirtmelidirler.
- Kontrol edilmiş makaleler, gizli tutulmalıdır.
3. Editörlerin Sorumlulukları
- Editörler, bir makaleyi kabul etmek ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir.
- Editörler, kabul ettiği ya da reddettiği makaleler ile ilgili çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
- Sadece alana katkı sağlayacak makaleler, kabul edilmelidir.
- Hatalar bulunduğu zaman düzeltmenin yayımlanmasını ya da geri çekilmesini desteklemelidir.
- Hakemlerin ismini saklı tutmalıdır ve intihal/sahte veriye engel olmalıdır.
Hakemlik süreci bilimsel yayımlamanın başarısının merkezinde bulunmaktadır. Hakemlik sürecinin korunması ve iyileştirilmesi taahhüdümüzün bir parçasıdır ve Bitlis Eren Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi EREN Dergisinin bilim camiasına yayıncılık etiği ile ilgili her durumda özellikle şüpheli, yinelenen yayınlar olması durumunda ya da intihal durumlarında yardım etme zorunluluğu vardır.
Okuyucu, Bitlis Eren Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi EREN Dergisinde yayınlanan bir makalede önemli bir hata ya da yanlışlık fark ettiğinde ya da editoryal içerik ile ilgili herhangi bir şikâyeti (intihal, yinelenen makaleler vb.) olduğu zaman nulutas@beu.edu.tr adresine e-posta göndererek şikâyette bulunabilir. Şikâyetler, gelişmemiz için fırsat sağlayacağından şikâyetleri memnuniyetle karşılarız, hızlı ve yapıcı bir şekilde geri dönüş yapmayı amaçlarız.
İntihali Ortaya Çıkarma
Bitlis Eren Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi EREN Dergisinde yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, en az iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur. Ayrıca intihal tespitinde kullanılan özel bir program (Turnitin) aracılığıyla makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilir.

Dergimizde makale yayın sürecinde herhangi bir ücret talep edilmemektedir.